Akülü engelli scooter’lar, tekerlekli sandalyeye ek olarak ya da yerine, yürüme zorluğu çeken veya engelli kişilerce kullanılabilen elektrikli araçlardır.
10 Kas 2020 17:50
Akülü Engelli Scooter
Akülü engelli scooter’lar, tekerlekli sandalyeye ek olarak ya da yerine, yürüme zorluğu çeken veya engelli kişilerce kullanılabilen elektrikli araçlardır. Akülü engelli scooter modelleri genellikle 3 veya 4 tekerlekli, direksiyon ile yönlendirilebilen, motor ve akülerden gücünü alan ürünlerdir. Genellikle iki tane aküye sahip olan akülü engelli scooter modelleri, standart duvar prizleri kullanılarak rahatça şarj edilebilmektedir. Akülü tekerlekli sandalyeler aksine bir direksiyon aracılığıyla rahatça yönlendirilebilen akülü engelli scooter’lar direksiyonlarında hız ayarı, far kontrolörü ve dönüş sinyali gibi tuşlar bulundurabilmektedir. Çoğu akülü engelli scooter modeli sadece dış mekân kullanımına uygun olsa da bazı küçük ve pratik engelli scooter modelleri iç mekân kullanımına da uygun olabilmektedir.
Akülü engelli scooter’lar saatte ortalama 10-12 kilometre hıza ulaşabilirken akülü engelli scooter modeline bağlı olarak bu hız 15 km/sa’ya çıkabilmektedir. Günlük daha uzun mesafeler kat eden kullanıcılar için daha hızlı akülü engelli scooter modelleri daha uygun olabilmekteyken, bu mesafenin çok fazla olmadığı durumlarda ortalama hıza sahip bir akülü scooter sahibi olmak idealdir. Akülü sandalye modelleri gibi engelli scooter modellerinde de ürünün hızı arttıkça manevra kabiliyeti azalmakta ve ürünü kontrol etmek zorlaşabilmektedir. Bu sebeple, akülü scooter’ın maksimumu hızı ne kadar yüksek olsa da her zaman bu hızda kullanılması tavsiye edilmez. Önemli olan nokta kullanıcının akülü scooter kontrolünü kaybetmemesi, kaza, hasar ve yaralanma gibi riskleri minimuma indirmesidir.
Akülü scooter modelleri ortalama 10-12 km/sa hıza sahipken bu hız akülü scooter modeline göre farklılık gösterebilmektedir. Akülü scooter’ın motorları, genellikle kullanıcı koltuğunun arka tarafında bulunurken, aküleri ise alt tarafında bulunur. Herhangi bir standart duvar prizi ile şarj edilebilen akülere sahip olan akülü scooterlar, akülerinin değerine bağlı olmak kaydıyla genel olarak ortalama 35-40 kilometre mesafe kat edebilmektedirler. Genel olarak engelli scooter akülerini şarj etmek ise 8-10 saat kadar zaman almaktadır.
Akü Ömrünü Etkileyen Etkenler
Akülü scooter akü ömrünü etkileyen bazı önemli noktalar vardır. Akü yaşı bunlardan önemli bir tanesidir. Engelli scooter akü ömrü ortalama olarak 2-3 yıldır ve bu süreden sonra akülerde şarj tutmama problemlerinin görülmeye başlanması ve daha sık şarj gereksinimi duyulması yaygın bir durumdur. Diğer bir önemli nokta kullanıcının ağırlığıdır. Akülü engeli scooter’ın harcaması gereken güç kullanıcının ağırlığı ile doğru orantılıdır, bu yüzden de kullanıcı ağırlığı arttıkça akülere daha fazla yük biner ve kullanıcı daha sık akü değiştirmek zorunda kalabilir. Akülü Scooter akü ömrünü etkileyen faktörlerden bir diğeri ise kullanılan çevrenin durumudur. Eğer aracın kullanıldığı çevre engebeli, yokuş veya bozuk yollardan oluşuyorsa, akülü scooter bu şartları aşabilmek için daha çok güç kullanmak zorunda kalır ve bu da erken akü tükenmesine yol açabilir.
Akülü Engelli Scooter Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Basitçe bir direksiyon aracılığıyla yönlendirilen akülü engelli scooter’lar, akülü tekerlekli sandalyelerden farklı olarak kullanıcının üst vücut kontrolüne daha fazla ihtiyaç duymaktadır. Bu sebeple kullanıcı eğer üst vücut kontrolüne tam olarak hâkim değilse akülü engelli scooter almadan önce doktoruna başvurmalıdır. Doktor tavsiyesi alındıktan sonra akülü scooter alırken dikkat edilmesi gereken birkaç önemli nokta daha vardır. Bunlardan ilki aracın daha çok iç mekanlarda mı dış mekanlarda mı kullanılacağıdır. Ev içi kullanımına uygun akülü engelli scooter modelleri bulunsa da boyutlarından dolayı çoğunluğu dış mekân kullanımına uygundur. Eğer akülü scooter’ın iç mekanda da kullanılması düşünülüyorsa kullanıcının minimum efor ile ev içinde dolaşıp dolaşamayacağı da önemli bir noktadır. Akülü engelli scooter alırken dikkat edilecek bir diğer nokta ise kullanıcının bu güçlü araçları yönlendirebilecek kabiliyetinin olup olmamasıdır. Özellikle üst vücut kontrolü kısıtlı kullanıcıların doktor tavsiyesi almadan akülü scooter kullanması sakıncalı olabilmektedir. Kullanıcının aracı kullandığı süreç boyunca sürekli olarak dik oturup, direksiyonu yönlendirme yetisine sahip olması da çok önemlidir.
Akülü Scooter Çeşitleri
Akülü engelli scooterlar genellikle 3 ana tipe ayrılabilirler. Bunlar: 3 tekerlekli akülü engelli scooterlar, 4 tekerlekli akülü engelli scooterlar ve kompakt, mini akülü engelli scooterlardır. 3 tekerlekli akülü scooter modelleri; 4 tekerlekli scooterlara göre daha pratik, manevra kabiliyeti daha yüksek ve uzun bacaklı kullanıcılar için daha iyi olan akülü engelli scooter modelleridir. 4 tekerlekli akülü scooter modelleri ise daha dayanıklı, daha sağlam ve dengeli engelli scooter modelleri olup genel olarak ortalama 150 kilograma kadar taşıma kapasitesine sahiptirler. Kompakt, mini akülü scooter modelleri ise en pratik engelli scooter modelleri olup, taşıması ve depolaması en kolay olan modellerdir. Ayrıca mini akülü scooterlar geniş evlerde ev içi kullanıma da uygun modellerdir.
4 tekerlekli akülü scooter’lar dış mekan kullanımı için en ideal akülü engelli scooter modelleridir. Eğer kullanıcı iç mekanlarda kullanmayı kesinlikle düşünmüyorsa 4 tekerlekli akülü scooter modelleri iyi bir seçim olabilir. Birçok 4 tekerlekli engelli scooter modeli ön ve arka süspansiyona sahipken, 3 tekerlekli engelli scooterlar ile karşılaştırıldığında daha yüksek hızlarda daha konforlu bir sürüş sağlamaktadır. 4 tekerlekli akülü engelli scooter modelleri dış alan kullanımları için ekstra dayanıklı olarak üretilmektedirler. 3 tekerlekli akülü engelli scooter modellerine göre daha az manevra yeteneğine sahip olsalar da birçok 4 tekerli akülü scooter modeli kayda değer manevra kabiliyetine sahiptirler. Özellikle 3 tekerlekli scooter ve 4 tekerlekli akülü scooter arasında seçim yapmak için yukarıdaki faktörler ve sorular kullanıcı tarafından cevaplandığı taktirde kullanıcı rahat bir seçim yapılabilecektir.
Akülü Engelli Scooter Fiyatları
Akülü engelli scooter fiyatları, akülü scooter alırken kullanıcı için önemli faktörlerden birisidir ve akülü scooter fiyatlarını etkileyen birkaç önemli etken vardır. Akülü engelli scooter motor gücü ve akü değeri bu etkenlerin başlıcalarıdır. Motor gücü ve akü değeri yükseldikçe, akülü scooter’ın gidebileceği maksimum hız ve mesafe doğru orantıda artmaktadır. Ayrıca akülü scooter’ın yüksek motor değerine sahip olması, engebeli arazilerde performansını belirgin ölçüde arttırmaktadır. Akülü scooter’ın konfor derecesi, akülü engelli scooter fiyatlarını etkileyen bir diğer önemli faktördür. Kaptan koltuklu akülü scooter modellerinin konfor seviyesi diğer modellere göre daha fazladır çünkü kaptan koltuklu akülü engelli scooter modellerinde yükseklik, oturma açısı gibi özelleştirme imkanları daha fazladır. Ayrıca akülü scooter’da yüksekliği ve açısı ayarlanabilen kolçak ve ayaklıkların olması da akülü scooter fiyatlarını etkileyen faktörlerdendir.
Akülü Scooter Temizlik, Bakım ve Kullanımı
Akülü scooter satın alırken; akülü engelli scooter fiyatları ve akülü scooter tipi gibi önemli faktörler olduğu gibi akülü scooter satın aldıktan sonra da bazı önemli noktalar vardır. Akülü scooter bakımı ve korunması bunların en önemlilerindendir. Kullanıcılarının hareket kabiliyetini yükselten veya sağlayan bu ürünün mümkün olan en iyi şekilde kullanılması ve korunması çok önemlidir. Eğer kullanıcı akülü scooter’ı dışarıda bırakıyorsa anahtarını hiçbir zaman üzerinde bırakmamalı ve hırsız kilidi veya bir alarm sistemi kurulmalıdır. Ayrıca yağmur gibi olumsuz hava şartlarına karşı koruma olarak, akülü scooter’ın üzeri örtülebilir.
Her zaman en konforlu ve stabil sürüş deneyimini elde edebilmek için akülü scooter’ın tozdan ve kirden arındırılmış olması önemlidir. Ayrıca düzgün bir akülü scooter bakımı, akülü engelli scooter ömrünü de uzatmaktadır. Bu sebeple, akülü scooter temizliği rutin olarak yapılmalı, engelli scooter serin kuru ve tozlanmanın az olduğu yerlerde depolanmalıdır. Düzenli olarak nemli bez ve yumuşak özellikli deterjan aracılığıyla temizlenmesi gereken akülü scooter modellerinin özellikle elektrikli aksamlarının hiçbir zaman nemli bırakılmaması, dikkatlice durulanıp kurulanması gerekmektedir.
Akülü scooter temizliği, manuel tekerlekli sandalye temizliğinden daha farklı ve daha da kritiktir. Akülü scooter temizliğinden önce ürün tamamen kapalı olmalıdır. Temiz ve hafif nemli bir bez ile dilenirse çamaşır deterjanı gibi yumuşak temizleyiciler eklenerek, özellikle kullanıcının en çok temas ettiği direksiyon kolçak gibi bölgeler özenle temizlenmelidir. Ardından özellikle elektrikli aksamlar dikkatlice durulanıp kurulanmalıdır. Akülü engelli scooter temizlik sonrası herhangi problem olması veya ürün çalıştırıldığında olmaması gereken sesler duyulması durumunda akülü engelli scooter teknik servise danışılmalıdır.
Akülü scooter bakımı gibi akülü scooter kullanımı da çok önemlidir. En güvenli ve doğru akülü engelli scooter kullanımı için öncelikle akülü scooter kullanım kılavuzu okunmalıdır. Eğer iç mekan akülü scooter kullanımı da düşünülüyorsa evin içi ürüne göre düzenlenmelidir ve ürün kullanılmadığı zamanlarda tamamen kapalı durumda bırakılmalıdır. Diğer bir önemli nokta ise akülü engelli scooter kullanılırken her zaman emniyet kemeri kullanılmalıdır. Bu sayede düşme veya çarpma gibi durumlarda yaralanmalardan en üst seviyede kaçınılmış olunur.
Motor ve aküler yardımı ve bir direksiyon ile yönlendirilebilen akülü engelli scooter modelleri, kullanıcının güç kullanmadan sürebileceği ve akülü tekerlekli sandalyelerden daha güçlü engelli ürünleridir. İç mekan kullanımına uygun akülü scooter modelleri olsa da genellikle dış mekan kullanımları için tasarlanan akülü engelli scooterlar ortalama 10-12 km/sa hızına erişebilirken, 15 km/sa hıza kadar çıkabilen akülü scooter modelleri de mevcuttur. Tam dolu şarj ile ortalama 35-40 km mesafe kat edebilen akülü scooterlar, ortalama 8-10 saat kadar bir sürede şarj olabilmektedir. Genellikle 3 veya 4 tekerlekli olan akülü engelli scooter modelleri, standart duvar prizleri kullanılarak şarj edilebilmektedir.
Koltuk değneğinden, tekerlekli sandalyeye; boru tipi havalı yataktan, merdiven inme çıkma cihazına geniş ürün yelpazesi ile Türkiye’nin ilk ve en büyük tekerlekli sandalye mağazası olan Tekerlekli Sandalye Dünyası İstanbul’da Beylikdüzü Tekerlekli Sandalye Dünyası, Bahçelievler Tekerlekli Sandalye Dünyası ve Kadıköy Tekerlekli Sandalye Dünyası olmak üzere 3 farklı noktada sizlere hizmet vermektedir. En uygun fiyatlı akülü tekerlekli sandalye modellerini bulabileceğiniz Tekerlekli Sandalye Dünyası şubelerinde en uygun fiyat garantisi ile bulunabilecek olan modeller hakkında daha detaylı, teknik bilgilere ve akülü tekerlekli sandalye fiyatları ve manuel tekerlekli sandalye fiyatları bilgisine ulaşabilmek için aşağıdaki iletişim numaralarını arayarak uzman satış danışmanlarından destek alabilirsiniz.